A tidal barrier for Sutton Saltmarsh on the River Deben in Suffolk.

Read, Simon (2009) A tidal barrier for Sutton Saltmarsh on the River Deben in Suffolk. [Artefact]

[img]
Preview
PDF
931kB

Abstract

This was a structure built in 2008/9 in collaboration with The River Deben Association, for which my role was instigator, planner, project manager and builder, with some help and logistical support from other parties. The aim was to develop an initiative that would foster a sense of ownership and responsibility for an estuary environment by the local community. The structure is a hundred metre brushwood wall built to mitigate the effects of erosion on an area of saltmarsh on the ebb tide. I worked on the design directly with Hawes Associates, engineers of Aldeburgh Suffolk, consulted with the Environment Agency, Natural England, National Trust, Suffolk Coast and Heaths AONB Unit, Suffolk Coastal District Council, Suffolk County Coucil. The project received support from Suffolk Coast and Heaths AONB Sustainable Development Fund, the Woodbridge Society,River Deben Association, HMP Hollesley Bay Colony, The Environment Agency,Robertsons of Woodbridge LTD and support towards the production of a pamphlet from Middlesex University research fund. This is a timber, geogrid and brushwood structure comprising 62 panels set as a fence at an angle to deflect the tide on the ebb.

Item Type:Artefact
Research Areas:Middlesex University Schools and Centres > School of Art and Design > Community Practices cluster (Art and Design)
ID Code:4857
Deposited On:09 Apr 2010 11:46
Last Modified:25 Nov 2014 09:52

Repository staff only: item control page

Full text downloads (NB count will be zero if no full text documents are attached to the record)

Downloads per month over the past year